MAGIC BUS

Поводът да напиша този пост са две неща: първо – защото прочетох биографиите на участниците в ОСТАР 2020 и второ – защото за кой ли път гледах/слушах легендарното  изпълнение на The Who на « Magic  bus” от концерта в Лийдс през 1970г.

Вече писах, че ОСТАР е най-старата и престижна трансатлантическата регата за НЕПРОФЕСИОНАЛНИ ветроходци. Това означава, че всеки може да участва с яхта, отговаряща на изискванията за мореходност и да е проплавал на нея сам и непрекъснато поне 500 морски мили. На пръв поглед е лесно за мнозина от нас да се запишат и да се надяват, че ще хванат някой Magic Bus за романтично-смелото си приключение, който ще ги отведе до финала. Преди 4 години, когато с Фурия направихме фурор в ARC (макар и да не беше регата) и се класирахме така, както не очаквахме самите ние, това не беше Magic Bus и нямаше да се случи, ако “де факто” шкиперът не беше Михаил Копанов и екипажът не беше опитен и сърцат (преди всичко в лицето на Диан Зайков), и не на последно място заради Фурия, която си беше едно пъргаво пони. Във ветроходството няма вълшебни платформи (magic bus-ове), които да те направят победител.

ОСТАР е любителска регата не защото е лесна, а понеже е една Еверест традиция на Corinthian sailors. Chapeau на англичаните (въпреки Брекзита) за това, че я запазиха като такава.  Напротив, ОСТАР е най-трудната от всички Transatlantic sailing races. Мнозина от ветроходците могат да прекосят океана single-handed,  малцина могат да го направят в регатен формат, единици са онези, които могат да стигнат до финала в един ОСТАР, а тези, които го спечелят, са великани.  Всички гореспоменати, обаче, са добре подготвени ветроходни моряци и никой от тях не е accidental sailor, който е хванал Magic Bus. Въпреки това, винаги ще има романтични и смели мераклии да се качат на него ……. и това им е хубавото на любителските регати – че участваш, пробваш се и се чанчиш без да ти плащат, само защото много го искаш и се надяваш да го хванеш – the Magic Bus.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *