Crêuza de mä (Друм до морето /с лица на моряци/)

Погледнете тази снимка. Какво виждате на нея? Хора, заснети пред неизкъпаната още с водоструйка Кралица, поставена на стапел, с усмихнати лица, лица на моряци и истински приятели.

Вчера с помощта на всички тези хора Кроне 1, както и още няколко други яхти, бяха извадени на суша. Нищо, че ръмеше дъжд и духаше вятър. Работата трябваше да се свърши, защото кранът беше дошъл. Както по селата, когато се излива плоча за строежа на нова къща, се събират всички мъже от селото да помагат безвъзмездно. Така е и сега с ваденето и пускането на яхти – работа важна, която изисква добра организация, съобразителност и умения, особено, когато духа вятър. Всички тези хора в почивния си ден дойдоха да помагат, защото са моряци, и то моряци със сърца. Благодаря им и аз от сърце на всички тях! И за да не останат анонимни за тези, които не ги познават, ще ги изброя поименно (на снимката от ляво на дясно): Иво Димитров, Красимир Маринов, Коста Стергидов, Петър Николов, Стойчо Калудов, Тодор Велев, Атанас Иванов, Михаил Копанов, Иво Гъдев, Георги Димитров, Иво Петканов и Антон Спасов, както Ивелин Дамянов, който го няма на снимката.

Поздравявам всички с една песен, изпята от Фабрицио Де Андре на генуезки акцент, в която се говори за моряци, за техните лица, чувства, живот, като в началото има един чисто български мотив, изсвирен на гайда, който доближава песента още повече до нашите сърца.

Creuza de mä

Umbre de muri muri de mainé
dunde ne vegnì duve l’è ch’ané
da ‘n scitu duve a l’ûn-a a se mustra nûa
e a neutte a n’à puntou u cutellu ä gua
e a muntä l’àse gh’é restou Diu
u Diàu l’é in çë e u s’è gh’è faetu u nìu

Друм до морето

Сенки на лица, лица на моряци
Откъде идвате и накъде отивате
От едно място, където Луната се пъчи гола,
А нощта се кани да забие ножа в нашто гърло
И само Господ e този, качил се на магаре,
А Дяволът гнездо в небето си е свил.
……………………………………………………

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment