Отново АRC с български байрак (Моряшки поздрав!)

Щастлив съм по две причини:

Първата е, че ми е мило и драго да видя отново български байрак на яхти участници в тазгодишното Атлантическо рали. Все пак, от една страна – малка България е толкова далеч от Атлантическия океан, а от друга – нашенските масови медии са късогледи и не забелязват българския флаг, когато се вее на такова популярно международно ветроходно събитие. Не е race, но е рали и то презокеанско. И по флаговете в него човек се ориентира за морската култура на различните народи. Затова редовното ни участие поставя България наравно с големите морски нации. Естествено, ако има корабокрушение на българска яхта, бг медиите веднага ще го отразят, ще се престараят дори. Преди 4 години, когато спечелихме първия български ARC ни записаха интервюта за едно популярно неделно предаване в голяма телевизия – Мишо от Бургас, Диан от Доминика, (специално за скайп интервюто дошъл и застанал на котва с Фурия на неудобно,  но с wi-fi място), а аз – в централата на телевизията в София. Предаването така и не ни излъчи интервютата и клиповете. Просто решиха, че има по-важни и интеpесни събития, с които го запълниха. Две години по-късно по повод злополучното потъване на Фурия водещият на същото предаване поиска да направи репортаж за фиаското. Мишо като истински пич отказа, за което му благодаря. Медии-лешояди!

Втората причина да съм щастлив е, че тогава, през 2015г. ние (Мишо, Диан и аз) с Фурия бяхме първите които развяхме мощно българския байрак на АRC 2015 и вдигнахме високо летвата, но затова вече писах тук http://krone-1.com/?p=2884. Оттогава всяка година има българска яхта участник. Гордея се с този факт.

Такива две български яхти с български екипажи има и тази година.

Стефан Николов с яхта Finoor S води в клас F. Поздравявам го и съм уверен, че ще победи. Има модерна, мореходна и удобна яхта, както и достатъчно знания, умения и опит, а освен това е и бургазлия. А ние сме корави (не че варненци не са). Все сме морски хора. Да си призная, аз отдавна му завиждам. Мисля, че си е построил личен комунизъм или по-скоро капитализъм: къща на брега на морето с изглед към марината, скандинавска яхта от сой, свободно време и не на последно място – жена, която го следва във всички плавания. Просто всичко му е на 6. Затова е редно да спечели в този ARC, (че да си направи монопол на хубавите неща по шестобалната система), но най-вече защото Стефан е истински моряк-мераклия и вече “капитан далечно плаване”. Желая му от сърце успех на него и на Силвия.

Следва да отдам почит и на втората българска яхта участник Be Love с шкипер Бедо Доганян, която се състезава в клас А. Желая на екипажа комфортно плаване на една истинска океанска удобна туристическа  яхта (Amel 55), плаваща под български флаг.

Ами сега какъв да бъде музикалният избор?
Моряшки поздрав с “Моряшко сбогом” на Емил Димитров

https://www.vbox7.com/play:2c79cbb4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. И аз смятам, че медийнато неглижиране у нас, било то поради липса на морска култура, или липсата на скандална нотка в събитието, е обидно спрямо участието и победите на тези ветроходци/ мореплаватели/ ”амбициозни аматьори със спомагателни качества”, които правят малката ни страна “видима” сред големите, и не на последно място, осъществяват мечтите/стремленията си:)
    Успех на двете български яхти!

    1. Някои сигурно си мислят, че това са богати хора надвили си на масрафа, които си правят кефа и пият шампанско на борда. Това, обаче, не намалява значимостта на постижението – да прекосиш натам и наобратно океана с малък плавателен съд на ветрила. А шампанското (или пуншът) се пият чак като достигнеш целта след 20 дни вахтен чанч.