Принципи при избор на яхта – 2

Част втора

И така, все едно, че нямам яхта и трябва сега да почна да избирам наново и започвам да си отговарям на всички въпроси от миналия пост един по един.

1.Да, искам да имам яхта. Защото обичам морето и плаването на ветрила. Не мога да завися от другите, за да реша кога да плавам. Аз съм accidental sailor и във всеки един момент съм готов да хукна към Нея, за да плаваме, дори за няколко часа само. Аз ще я обичам, на борда ще има винаги шампанско (настроение) и съм готов да й робувам.

2.За какво ще я ползвам? Само за движение на ветрила в крайбрежно и в открито море, в силно и в слабо време. За целево плаване и за такова без цел и посока. Сега, след като познавам толкова много състезатели-ветроходци, ще искам да участвам и в регати. Има си голяма тръпка в това и винаги има какво повече да научиш. Значи трябва да се мисли и за IRC friendly yacht. Почти няма да стоя закотвен с нея в някой залив, освен по необходимост. Когато е вързана на кея ще пребивавам на нея само преди и след плаване и между плавания . Определено ще спя в нея, но не като в дом, защото няма да живея на нея. По-скоро тя ще е мястото за рандеву с моето щастие. Океанско прекосяване – не го изключвам, но то ще е инцидентно, ще изисква подготовка и време. И го виждам като отиване и връщане за време, спартанско, в стил кеф ми е да и кофти. Караибите?-не. По-нататък – абсурд, това го може само Васил Беязов и то в друга възраст. Voyage се прави с друг тип яхта и с друг тип Mindset.

За мен яхтата и плаването с нея е като шампанското – трябва да е леко, жизнерадостно, шумящо, бързо опияняващо, понякога се пие на екс, но най-вече се отпива бавно и с наслада, пие се с повод и без повод и се разлива щедро. С моята яхта ще плавам щедро, тя ще обича да плава често и няма се хаби от това, напротив – ще е щастлива и с гладка кожа.. Ще плаваме и в неподходящо време, когато има червен флаг, за да има адреналин, когато шампанското е свършило. Изисква се силно желание за такова плаване. Apropos, като правя сравнение с шампанското, нямам предвид champagne sailing.

3.За кого е яхтата? Как за кого? За мен, естествено! Може и за още някой, с когото искам/мога да плавам. Семейство и приятели, определено не? Не искам да опропастявам почивките им с лудостта си. Различни са нещата, които очакват/искат от яхтата и плаването. Един приятел беше казал, че основното му изискване е в яхтата да има маса за шест човека, а голямата дъщеря – че трябва да си взима по един душ два пъти дневно. Внуците са като домашни любимци – не заслужават да бъдат тормозени с неудобния живот на борда. Е, за клубните регати, то се знае-трябва екипаж, но не повече от 4-5 човека. За офшорните – double handed като другият трябва да е по-опитният. За презокеанско – двама са малко, трима са много.

4.Колко време ще й посвещавам? Колкото мога и винаги по-малко, отколкото искам. Ще продължа да бъда accidental sailor, живея далеч от морето, работя. Но като отида при нея, да мога в рамките на 15 минути да се развържа и да отплавам, без чужда помощ. Плаване в открито море поне две-три денонощия до седмица – задължително. Регати по два-4 дни, без проблем. Регата офшорна за няколко седмици, мога и това да си позволя с необходимото планиране и подготовка, които също изяждат времето. Лятна почивка, тип круиз – определено не! Тя задължително е семейна и изисква нещо като дом. Моята яхта няма да е нито Дом, нито Каравана. Може да я ползвам семейно за дневни разходки до съседен залив.

5.Бюджет? Тук се иска смелост и жертви и много зависи от това колко нова или колко стара ще е яхтата? Лично аз съм готов да похарча повече, за да не се занимавам с подръжка и подобрения, за които нямам нито време, нито умения. Ако смятаме в абсолютни стойности и добавим и мореходност за плаване в открито море, долната граница от 100 000 евро за гола яхта soft оказион е оптимистична. Към нея трябва да се добавят нови ветрила и морска електроника – отидоха поне още 30 000 €. Когато плаваш сам, качествената и надеждна електроника е необходимост. Ами карбонов rig – свикнал съм вече с него, айде да добавим още 25000€.

И така, какъв тип ветроходна яхта се очертава в крайна сметка?
Дължина около 10 метра; ширина – баланс между удобство, функция и красота, защото Fat Bottomed Girls не са ми по вкуса: водоизместимост lightship до 4 тона; дълбоко газене (2 м и повече); бермудско стъкмяване, удобно за single-handler; ветрилна площ – тук трябва да се намери идеалната IRC оптимизация, но мисля, че добрите френски производители, които са и състезателни ветроходци, са я уцелили; удобства – леко спартанска, но убедителна в своята ергономичност. Ако говорим с коефициенти: D/L < 160 SA/D > 22; B/D >40. Игнорирам американския comfort ratio, защото не си пасва с предходните.

6. И най-накрая, как можах да забравя? She must have the Looks. Трябва да е лека и стилна, като полугола индианка, яхнала гол мустанг. Яхтата трябва да ми хареса от пръв поглед. (Така харесах навремето Фурия). Защото тя ще бъде моята Meravigliosa Creatura.

П.С. Следващата неделя ще продължа с основните характеристики на избрания тип яхта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *