I’ll be your mirror

Онзи ден се огледах, но не в огледалото, а в дъното на Кралицата. Харесва ми да я гледам отдолу, когато е на сушата и преди пускането на вода, и преди la navigation. Знаех, че Коста Стергидов и Мишо са излъскали дъното с шкурка 800, но пък чак толкова огледално, че да си видя посивелите коси върху светлосивия антифаулинг, не очаквах. Това се постига само с перфекционизъм, упоритост и голям мерак. Защото Коста ги има и трите, а Mike освен това гледа на Нея като на Своя. Нищо, че юридически не е (доколкото ми е известно, той на хартия не притежава яхта). Но има ли значение? Твоята яхта е тази, с която плаваш. Собствеността е кражба безпардонно е заявил Прудон. В морето и океана няма собственост, няма собственици, има ги само Нептун и Шкиперът.

В понеделник огледалното дъно ще докосне морската вода и седмица по-късно ще се плъзне по нея и повече нищо няма да го спре, защото пътят е дълъг, а целта – далечна. В Плимут, преди старта, тя пак ще бъде излъскана и на Гергьовден отново ще огледам в Нея бръчките на възкръсналата младост.

Честит празник на всички, които ползват истинско огледало и се стремят да изглеждат красиви!

Като пиша за красотата, която няма нужда да се оправдава, защото ще спаси света, освен за известния цитат от Достоевски (има една малка, прекрасна, едноименна уличка в центъра на София), се сещам и за Christa Päffgen (Nico) и песента I’ll be your mirror, записана на тази черно-бяла лента от Andy Warhol  през 1967г., юбилейната година на ”великата” октомврийска революция (каква нелепа антитеза – Анди Уорхол и Ленин!).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *