Нетрадиционно завръщане у дома от другия край на света (Put the ink in the Inkpot!)

Преди няколко дни прочетох за някакъв младеж холандец 29 годишен, размотавал се близо една година в Австралия със стар пикап, но не можел да се прибере в родината си заради спрените полети. Продал пикапа и си купил за жълти стотинки 15 метрова винтидж яхта от железобетон, холандска постройка  отпреди близо половин век, домуваща някъде на Gold Coast.  Дал си, обаче, сметка, че няма да може да се оправи сам и намерил пак там, на петия континент, друг холандец, на 23 години, и двамата в момента стягат старата щайга и посещават курсове по ветроходство, щото нямат достатъчно мореплавателски познания и опит. Пуснали са обява по фейсбук, че си търсят още двама пасажери за плаване от Австралия до Холандия и след 10-на дни потеглят през Индийския океан към нос Добра Надежда. 

Яко нали?  Младежи. И са холандци. Организирани, подредени и целенасочени хора и малко хипари. Не изглежда като моментна нашенска изцепка в стил “Хайде на Балкана”. Завиждам им и им желая успех! Защото това, което на пръв поглед изглежда младежка авантюра, всъщност е целенасочен акт за прибиране по вода през половината земно кълбо заобикаляйки всички КПП-та през открития океан и надхитряване на пандемията. Плаването с това тежко тромаво  корито в круизърски стил сигурно ще продължи бая. Ако нямат  непоправими аварии, ще се превърне в многомесечна карантина. 

Почувствах се голям задръстеняк! За да се предприеме такова начинание, ти трябва идея, хипарско сърце, целеустременост, усилия и работа. Но трябва да имаш mindset, че няма невъзможни неща (не само да си го помислиш, но и да имаш сили да го направиш), да дерайлираш от житейския коловоз, to put some love in your heart like you put the ink in the inkpot и да почнеш да пишеш живота си отначало, независимо на колко години си. И да има малко Shu-bi-do-ah.

Chapeau на двете холандчета!

Както и на винтидж холандската група Shocking Blue.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *