Roll with the changes

Вчера в блога на Маркус Мозер LIFGUN http://www.lifgun.com/blog/2020/5/2/the-disadvantage-of-having-a-plan , беше публикуван постът му “Недостатъкът да имаш план”. В него Маркус емоционално описва разочарованието си от отменения тазгодишен Остар, както и че един провален план обезверява човека в смисъла да се прави план. Маркус е проектант и изпълнител на грандиозни  планове. Той обиколи Африка и се върна в Средиземно море през Аденскоя залив и Суецкия канал.  Почти никой не го прави това и то сам. Затова писах тук http://krone-1.com/?p=2790

Може би е по-добре да се живее без план, ден за ден.  Хипарски. И това да е съзнателен избор, а не коловоз, в който са те поставили. Но и това е трудно и ще доскучае. Защото поначало Човекът е дарен със съзидателен ум и винаги има план. Без план не се гради къща (това Маркус като архитект го знае най-добре). Без план не се съгражда въобще. Без план не може да направиш Остар.  

Затова най-добре e да намериш златната среда и да имаш план, но той да е постижим, краткосрочен, гъвкав и вариантен. Всеки перманентен дългосрочен план намирисва на идея фикс и ако тя се сгромоли, води до житейско разочарование или пък до наследяване. Както при всяко плаване добрият моряк постоянно съобразява и настройва  ветрилата и курса, така и Човек, ако се наложи пренаписва плана и Roll With The Changes. Защото разумният моряк има план Б и той не е задължително по-лошият. Ами какво като не направя Тюстар?! Мишо ще направи  Остар! Нищо, че ще е чак догодина. И Маркус ще го направи, той е достатъчно добър архитект, за да преработи плана.

А междувременно, разтоварен от бремето на дългосрочния проект, аз ще следвам мои скромни планове and will roll with the changes. Ще се возя на Кралицата оттук дотам и оттам до тук, ще навигирам накъдето и когато ми скимне и в рамките на възможното, дори в условията на ивънредно положение, ще пия шампанско, докато плавам (на Остар или Тюстар това е невъзможно). Ще заставам и на котва отвреме на време, и като Одисей ще слушам песента на сирените без да ме връзват за мачтата (кой знае дали тогава не му е било по-хубаво, отколкото накрая, когато е изпълнил плана и се е завърнал в Итака?!). Моатисийе е имал план да спечели Златния Глобус 1968г., но в движение е пренаписал плана, защото е решил, че вече не си струва and rolled with the changes.

Oh you got to learn to roll with the changes

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *