Регата или Поход (Въпрос на терминология)

През този уикенд с Кралицата и екипажа участвахме във “ветроходния поход” от Варна до Балчик и обратно. “Походихме” по морето с още 30-на яхти и техните екипажи. За сетен път се убеждавам, че няма нищо ново под слънцето освен терминологията, променяща се в зависимост от политическата конюнктура. Тази пролет това конюнктурно обстоятелство се нарича политическа коронавирус психоза. То промени дори думата “регата”, която звучи  италиански пандемично неприлично. Затова е по-добре да е поход по партизански. Подхождаме към Балчик, изписваме триъгълници и банани там и утре се връщаме обратно и походно, един зад друг в зависимост от числата ни. Някои ходят по-бързо, други по-бавно, накрая класиране, като на всяка регата, пардон “поход”(или както Агопа го нарече “похот”). Е, полицаите няма да ни съставят акт или даскалите да ни отстрелят като в “Дългата разходка” на Стивън Кинг. 

Добре че ги има предприемчивите ветроходни предприемачи като Братоев, да заобиколят и да се надсмеят над недоносените ковид табута и да организират нещо толкова естествено и красиво като това да накичиш акваторията между Варна и Балчик с ветроходи, разперили дръзко разноцветните си ветрила. Добре, че ги има и съдиите Цено и Жоро самоотвержено да се лашкат цял работен ден на вълната. Добре че ни има и нас походниците мераклии. А това, че е поход, е само за “парлама” и  е въпрос на терминология. Така оцелявахме при комунизма, така оцеляваме и сега при коронавирусовизма. 

Аз съм доволен, Екипажът също, а най-вече Кралицата….. потича малко с другите лодки. Sailing или Walking on the Sea, каква е разликата? Само във Вятъра и Вълната, която днес ни се изпъчи празнично с разпенена усмивка. Затова се нарича ВетроХодство.  

Беше прекрасно, с разнообразно майско време и по време на един от най-светлите празници, символ на нашата интелигентност и идентичност   – 24 май. Разходих се и в Балчик, а дворецът, където витае духът на разблудната Царкиня,  беше добър ориентир за финиша. И се почувствах и аз свободен и разблуден като вятъра и  мощен и убедителен като вълната

Честит Празник на всички походници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *