Ветроходна Палечка с големи амбиции (Отведи ме до края на света!)


Австралиецът Джон Макинтайър, организатор на соло околосветските винтидж регати Златен Глобус 2018 и 2022, умее добре да експлоатира романтизма и екстремизма във ветроходното плаване.  Новият му проект е ClassGlobe 5.80 метров монотипен шпертплатов ветроход.https://www.classglobe580.com/

Нещо като клас Mini, само че не за професионални ветроходци, а за моряци романтици-екстремисти, които ще прекосяват състезателно атлантическия океан в стил back to basics. Вече 80 ветроходци от различни краища на планетата са закупили проекта (300$), дело на полски яхтен архитект. Plastimo ще изработва и продава кит “направи си сам”, а Selden и Sparcraft ще изработват мачти и неподвижен такелаж. Има и 10 производители, които са заявили интерес да произвеждат висококачествени платна. Бюджетът да си построиш яхтата сам ще бъде между 15-30 000 €. 

Първата презокеанска регата се очертава да бъде догодина наесен някъде от Португалия до Караибски остров. А има и грандиозна идея да се проведе околосветска регата (отговаряща на името Class Globe 5.80) с множество спирки, през Панамския канал и с избягване на Южния океан.

Не зная какво да кажа. От една страна, изглежда “страхотно” – да се концептира, изработи и популяризира една монотипна евтина ветроходна яхта тип Палечка, която може да си я държиш в гаража и да я превозваш в контейнер. Ако проектът се окаже сполучлив и тази черупка се носи по вълните като мореходна яхта, а не като капсула, ако горецитираните фирми я направят издържлива и сигурна, бързо ще стане хит. Но има много “ако”. От друга страна – грандоманията на този проект малко ме смущава. Човекът е устроен да върши неразумни неща – като например да отиде на Covid парти с идеята да се зарази и да види какво ще стане, или пък да тръгне на околосветско с ClassGlobe 5.80. Мисля, че Мишо Копанов няма да го направи.  Трябва да си безразсъден оптимист и грандоман, за да тръгнеш да прекосяваш океана в тази Лодка-Палечка. Но в 21-ви век всеки се стреми да постави някакъв изчанчен рекорд, да направи “с пръдня боя” и да го публикува във вездесъщите социални мрежи. 

Но пък не е задължително да прекосяваш океаните с ClassGlobe 5.80. Да не забравяме, че  морските народи в Западна Европа, Северна Америка, Австралия, Нова Зеландия, нямат морета. Имат само океани да прекосяват. Затова ние в стария свят на Mare Nostrum и неговата периферия Euxeinos Pontos сме поне в този аспект нептунопомазани. И бихме могли да плаваме с Палечка цял ден примерно от Бургас до Варна и още 4-5 часа до Балчик. Но пък закъде да бързаме в този забързан изнервен и протестиращ срещу всичко свят? Несигурността в живота и бъдещето сякаш ни подтиква to go Small. Small is Better. И на мене ми харесва la Petite. Тя ще ме отведе до края на света. 

Emmenez-moi au boute de la terre! Emmenez-moi au pays des merveilles!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *