Бургаският залив – 2

По време на Кор Кароли 2020, се забавлявах с Кралицата в Бургаския залив. В петък « Кор каролистите » вече газеха втория етап Влас – Варна, докато аз още шофирах към Бургас по работа. Като я свърших, в залива си духаше здраво пета степен, а вълната беше 3-4 бала. Направих едно качване до Созопол и по-нататък, чак до Маслен Нос. Беше кефско. Бях рифовал  по начин, че да мога да пия шампанско не по джентълменски.

На следващия ден вятърът дойде по-късно и си рекох, че сигурно и ще падне по-късно. Ама той изобщо не спря, а само се усилваше. Като слушах прогнозата му за корабоплаването по радио Варна на 16-ти канал, (Калиакра – 3, Варна – 3, Емине – 3, Бургас – 6, Ахтопол – 3) реших, че нещо ми е счуло за Бургас. Ебаси! Или съм оглушал или ми е паднало нивото на разбирането. Добре, че в събота пристанах на кея към 18:30 часа, защото няколко часа по-късно шестата степен беше вече дошла. Усетих го през нощта по люлеенето, по плясъка на отразената в кея вълна, както и по изцяло мократа кърма на сутринта. В неделя в залива течеше трети ден състезание на класове Оптимист, Лазер и 420. Наско, дето е треньор на Оптимистите, ме  попита колко е вятърът на мачтата, оказа се, че е 16 възела и то още в 9 сутринта. Как да изкара децата дебютанти на първо плаване?  Не сме в древна Спарта, дето новородените ги потапяли в бъчва с младо вино, за да оцелеят само здравите. 

Ебаси колко е куул този Бургаски залив, разкошен за ветроходство (повтарям се http://krone-1.com/?p=4039, но не мога да му се наситя). Има бол водна шир за плаване до фара на Поморие, далеч от фарватера за корабите. Остава да направят и адекватно яхтено пристанище, че всяко приставане, качване/слизане на/от кея е като турското робство – адаптация към хомота на дискомфорта.  Такива сме си, приспособяваме към “обстоятелствата”, вместо да ги променяме.

Кроне 1 пропусна регатата Кор Кароли,  но не пропусна плаването. Беше толкова хубаво да изляза в развълнуваното море и да си плавам егоистично без да се тормозя от собствените ми несъвършенства и тези на хендикап системите. За да опровергая темерутщината си, ще повторя, че черноморското рали до средата на морето в началото на септември ще го бъде! Ще излезем няколко яхти и ще се чувстваме като Колумбовци, плаващи, за да търсят онова, което няма да намерят. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *