Satisfaction!

“На път!Човекът е човек тогава, когато е на път!” Пеньо Пенев

Снощи гледах един лековат и романтичен филм. Действието се развиваше на гръцки остров,  с изумрудено бистра вода, таверна с лъчезарнa и атрактивна гъркиня с тънка снага (не е ли оксиморон?), изобщо един сбъднат рай, където вместо амброзия и райски ябълки, пият узо и ядат добре изпечени агнешки котлетчета и плуват голи. И всичко това на фона на синьо и гладко като тепсия море, имунизирано срещу мелтема. Като на “Кино” : Един размазан Джон целува страстно Грета, по устните му сладострастна лига, Стига!

И си мисля, абе защо не  съм там? Наскоро един приятел ме попита, ти взе ли си имот в Гърция? Не че не ми е минавало през ум. Когато съм пътувал/плавал насам-натам и неминуемо стигна до някой райски кът, все съм поисквал да остана и да извикам “О миг, поспри!” Сигурно така се е чувствал и Одисей … и не само на острова на Цирцея. Но е отплавал и оттам, защото е получил too much satisfaction. Викингите са били неутолими в жаждата си да пребродят навсякъде по вода, спирали са тук там и са продължавали. Когато се установили трайно, викингският период свършил. Колумб е открил Антилите, но не се е задържал задълго на нито един остров. Вероятно другата седмица Свен Ървин ще стигне до Хорта, но няма да остане там, а ще продължи.https://www.yrvind.com/  

Нееднократно съм повтарял в постовете си “Движението е всичко, целта е нищо!”. А плаването на ветрила в свободно избрана посока без чупене на рекорди е въплъщение на това мото. Ако останеш там, където си стигнал, значи си получил Satisfaction и твоята щастлива “одисея”, уви свършва.

Обръщам се още веднъж към всички неамбициозни шкипери на яхти: “Включете се в нашето фриволно плаване до средата на морето!” Тръгване от пристанище Бургас на 05.09.2020г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *