Граничен Контрол (What is your Next Port? I dunno know ….. Now I’m out, whoa, out of control)

Лятото се търкулна неусетно,  сякаш по-забързано от други години, чувствайки се преебано от ковид кризата и  изпушили улични протести. Дадох си сметка, че през този плажен сезон само един ден и то за много малко бях на плаж. Слава на Нептун! Поплавах крайбрежно и безметежно, никакъв круз до враждебни “гръцки” острови. Но защо са ни островите, когато плаваме?! Защото сме прекалено сухоземни. Сушата е нашата среда и всяко плаване е придвижване от една суша до друга. И бюрокрацията го изисква: Last Port’of Call  – Next Port. Или, алтернативно, както ние трите мускетарни лодки ще поплаваме след една седмица  – ще тръгнем от суша,  ще плаваме навътре два-три дни, загубили  сушата от взор и Out of Control, ще обърнем и ще се върнем на същата суша. 

Онзи ден прочетох частично една наредба с прекалено дългото заглавие “Наредба за плаването и граничния режим във вътрешните морски води, в териториалното море и във вътрешните водни пътища”. Интересуваха ме отговорите на два въпроса: 1. Дали една яхта подлежи на граничен контрол, ако не извършва международно плаване, но напуска териториалните води? и 2. При изходяща контрола, когато дестинацията не ти е чуждестранно пристанище, а просто поворотна точка в открито море, след която се завръщаш обратно там, откъдето си тръгнал, каква дестинация следва да се посочи?

1.Отговорът на първия въпрос е лесен. Съгласно чл.18, ал.1 от същата Наредба, “Граничен контрол в българските пристанища се извършва на всички яхти, лодки и други плавателни средства за спорт, туризъм и развлечение, извършващи международно плаване.” Ако се водим само от този текст, излиза, че ако не плаваш до чуждо пристанище, значи не подлежиш на граничен контрол. Обаче, веднъж излязал в открито море, граничните не могат да те контролират къде ходиш и по презумпция ти си в чужбина, макар всъщност да не се намираш в чужди води, а в откритото море, което де  юре и де факто не е чужбина, защото не принадлежи никому., следователно не извършваш международно плаване. Със втората алинея, обаче, се уточнява, че “Не подлежат на граничен контрол яхти, лодки и други плавателни средства за спорт, туризъм и развлечение, извършващи крайбрежно плаване. “ Ерго, щом планираното плаване не е крайбрежно, подлежиш на изходяща контрола. Тъпи чиновници нормотворци, един свестен текст не могат да формулират, а трябва да си служат с  метода на тълкуване per argmentum a contrario, за да обосноват  едно императивно задължение.Можеше да е по-простичко като например “На граничен контрол подлежат всички плавателни средства за спорт, туризъм и развлечение, които не извършват крайбрежно плаване.”

2.Ами тогава? Каква дестинация да посочим в графата « Заминавам за/Next Port »? Не върви да отбележим Пристанище Бургас, след като отплаваме оттам. Ще го интерпретират като ебавка, а ебаването с всякакви контролни органи не води до нищо добро. Виж, обратното, те да се ебават с нас е практика, (както са се ебавали с Краси Маринов – когато е поискал да направи входяща гранична контрола с Back to BasiX на Лесбос, са го пратили на Промахон). Ако посочим избраната поворотна точка в открито море, няма да е port и ще решат, че се правим на по-хитри от “стадо лисици”. Значи трябва да пишем някакво пристанище и то чуждо. Ще видим, ще импровизираме.

Но пък после …….след няколко часа ще бъдем Out of Control!

Now I’m out, whoa, out of control, oh yes

Oh, I’m out, oh, out of control

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *