Завръщането

На 9-ти към 16ч, след едно кошмарно затишие в солгана, прогнозираният попътен североизточен-източен вятър най-после се сбъдна и се установи  в рамките 4-та степен по скалата на Бофорт, създавайки идеални условия за плаване на фордевинд на пеперуда. Рязката промяна в посоката на вятъра разбърка солгана и се започна едно клатене, понякога с голяма амплитуда. На Кроне 1 постепенно минахме на първи, а надвечер  сметнах, че е добре да сме на втори риф, за да  не се отдалечим прекалено напред.  Беше  разумно решение, защото през нощта вятърът и вълната се усилиха в 5-та степен, клатенето също. Разгорещена от обарващите  я  вълни, Кралицата се клатушкаше упоена и сладострастно въртеше  дупе, понякога по-драматично, че чак ме достраша да не се скъса я превентер, я долен топенант, (който опираше в леера), я нещо електронният компас да не загуби heading, (както понякога се изписва загадъчно тревожно на чартплотъра).  Към 02 часа на 9-ти рифовах още малко изтеглената  геноа, за да укротя кралския оргазъм. Независимо от това, на сутринта отстоянието ни от задните две лодки се беше увеличило. Навихме изцяло генуата и карахме само на грот на 2-ри риф, за да падне скоростта ни под 6 възела. Към 14 часа Либертѐ, която също плаваше на пеперуда, се изравни с нас, но Форевър останаха на 6-7 мили назад и плаваха на бакщаг. 

Настъпи последната нощ (10-ти срещу 11-ти спете и) на нашата морска разходка. Отпред на миля и половина пред носа на Кроне 1 свети Либертѐ ,  отзад на 3-4 мили мъждее светлината на Форевър. Вятърът  е 17-18 възела откъм кърмата. Кроне 1 от сутринта е само на двойно рифован грот и навита генуа. Превърна се в кралица на бавното плаване. Хич не е трудно, дори е много комфортно.  В миналия пост писах, че няма смисъл от бързането. Още повече, че вече не отиваме, а се връщаме.  Всяко  връщане е тъжно. Завръщането от необятното открито море – още повече! Сушата обсажда и обгражда морската безкрайност с les choses de la vie ( имаше такъв филм на времето с Роми Шнайдер и Мишел Пиколи). “Нещата от живота” като лилипути са вързали мъртви котви към всеки един твой косъм. И ти, понеже не си нито Гъливер, нито Прометей, се чувстваш safe в паяжината на краткото си житие.

След 21 часа вятърът заходи малко на юг и ни дойде много пълно. За да не правя поворот фордевинд, се отклоних с 10-15 градуса северно от курса ни по ортодромията. В 22 часа Емил от Либертѐ се обади, че докато е дрямал, гротът е обърнал, но без да прехвърли гика, защото превентерът го е задържал. Едно здраво риф въженце коварно се закачило за долния краспик и гротът е безсилен нито да “се джайбва, нито да се върне на предишния халс. На Емил му се наложи  да се изкатери като маймуна по мачтата до първия краспик и да откачи въженцето. Всичко това се случи и в компанията на два преминаващи пред носовете ни кораби. Отдъхнах си като чух, че се е оправил. Случват се такива гадории. И аз съм имал подобен  проблем, когато преди пет години плавах с Фурия близо до Кими, Евия. 

Малко преди полунощ на изток започна да изгрява Луната, която като нищо може да бъде  сгрешена за далечен голям кораб на хоризонта. Вятърът, освен че заходи, за да ни прецака курса по ортодромията, също така отслабна до 11-12 възела. Кроне 1 и Либертѐ си уговаряхме смяна на халсовете,  към 22:30 минахме първо на ляв, но след полунощ се върнахме на десния. Форевър си плаваха все на десен халс.  Към 1 часа след полунощ вятърът падна под 10 възела и по време на моята вахта развих генуата, изтеглена наветрено със спинакер гика, но не докрай, защото гротът ми все още е на втори риф. Все пак това увеличи скоростта с около възел. Сутринта на 11-ти септември, по изгрев слънце, вятърът заходи по северно, откачих спинакер гика и развих генуата подветрено и така на пълен бакщаг почти до Бургас. Към 10ч. вече се показваха родните брегове. В залива разгънах пак пеперудата и се понесохме с над 7 възела в свежия следобеден бриз. Хем се бяхме забързали, хем ми се искаше като при събуждане от приказен сън, той да продължи.
Dream On!  Dream On! Dream On!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *