Questions (Къде е прогнозата? Къде са Форевър? Защо сме тук? Какъв е смисълът? И т.н.)

След като в ранния следобед на 8 септември тръгнахме обратно, цяло денонощие плавахме на лавировка. Упоритият западен вятър от трета степен по Бофорт не беше показан в нито един от глобалните синоптични модели. И GFS и ECMWF, както  и  базираните върху тях модели на PredictWind PGW и PEW прогнозираха северен вятър, захождащ надясно от порядъка на 4-5 степен по Бофорт, идеален за бързи халфвинд и бакщаг по обратния ни курс на запад.  Вместо тях имаше слаб насрещен западен вятър и голям солган от северозапад, който правеше левия халс невъзможен.  На десния пък имаше югозападно течение, което  ни забавяше и снасяше към турския бряг. 

Трите лодки се бяхме изгубили от взор. (Да отбележа, че Либертѐ и Форевър нямат АIS излъчватели, а само приемници с ограничен обхват). Кроне 1 и Либертѐ се намерихме, Форевър, обаче,  ги нямаше  на радара, а на УКВ-то, след като се бяхме чули веднъж, после спряха да  отговарят. Почнахме да ги търсим като игла в копа сено. В 12:30ч. Емил от Либертѐ помоли капитана на преминаващ наблизо търговски кораб да потърси Форевър на радара, но не ги намериха. По едно време, след поредния опит за връзка по УКВ-то, Митко ми отговори и ми каза, че ме вижда. Причината да не ни чуват беше банална. Бяха си намалили звука на УКВ-то, за да може почиващият от вахта да спи спокойно. Хареса ми този подход. Това е част от свободата в открито море. Изчакахме Форевър и тръгнахме в пакет. Бяхме утрепали половин ден да се търсим, но той и вятърът беше никакъв, така че  не бяхме загубили много мили. А и закъде да бързаме ? За да се върнем на сушата, откоято сме тръгнали/избягали? Нашето плаване не e състезателно, нито тренировъчно, нито ваканционно.  То е просто едно криво огледало на уж смисления целенасочен живот на сушата. Криво,  защото показва, че смисълът е привиден. Митко от Форевър отбеляза по УКВ-то, че тук, в открито море, човек се обръща към себе си (бих добавил в ролята на екзорсист на собствената си душа) и почва да си задава екзистенциални въпроси. Сякаш отключваш врата, която в ежедневния живот нямаш време, не искаш или те е страх да я отвориш. 

Turning the key 

I spoke to those

Inside of Me

They answered my questions with questions.

PS. Сарданапал (Асyрбанипал), асирийският могъщ и декадентски владетел си поръчал следната епитафия “Яж, Пий, Весели се! Всичко останало е лъжа!” Оттогава са минали няколко хилядолетия, но нито една религия, философия, учение, практика, не са опровергали тази очевидна и банална истина за смисъла на човешкия живот, (твоя собствен, а не този на homo sapiens). В крайна сметка всички към това се стремим, но го правим по различен начин. Някои с повече суета, но по този въпрос Соломон вече се е изказал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *