Отговорът на Мишо за британските трейдиции

Everyone, 

When the accountants take the place of sailors, the big British tradition of making the Ostar regatta turns into a new one – how to not make a regatta at all.

Mihail Kopanov

Идеята за Остара се роди през 1956г. в главата на подполковника в кралската флота Херберт Блонди Хаслър, реализирана за първи път през 1960г. от петима   bravehearts. Петима основоположници на велика яхтена традиция – да прекосиш Атлантическия океан по най-трудния маршрут, но за сметка на това сам. 

Chichester, Hasler, Lewis, Howells, Lacombe – OSTAR 1960

61 години по-късно, традицията беше предадена/продадена, защото според счетоводните сметки, при по-малко от 9-ма участници регатата не носи печалба. Ковидпандемичната обстановка беше само едно удобно оправдание. Шепата спартанци – седемте останали  самотници не заслужават цялата хамалогия с the paperwork. Какво разбират те от счетоводство?!

Не, господа счетоводители, не сте прави! Точно този юбилеен шейсетгодишен Остар с малцина diehard моряци беше необходимо да се състои, за да се почетат пионерите от 1960г. Щеше да бъде проява на последователност в духа на добрата британска  традиция – тази, заради която уважаваме страната и нацията ви. Не беше необходимо да ангажирате традиционния духов оркестър, а на изпроводяк можеше да им подарите по една емблематична значка с английски булдог.  Noblesse oblige, но го казват французите.

Но не бидѐ! Остарът беше погребан от счетоводителите. За тях – една френска песен с английски припев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *