Апология на месец април (April Come She Will)

Април е моят месец, овен съм, както и повечето  родени през него. През април се отварят пъпките,  започват цъфтежът и разлистването. Символ на месеца е цветето маргаритка. Вероятно произходът на името Aprillis е от латинския глагол aperire (отварям) или пък от Афродита, което го свързва с красотата, която ще спаси света. Април е увенчан с пиянството на един народ по време на Априлското въстание. През април най-често се пада да празнуваме Великден. Април е последният месец с  буквата “р” преди безрибните топловодни месеци по нашето море. Април е месец на шегата, ще “е..ме”старшината, се пееше в казармената песен на септемврийския набор.

Април е студен и дъждовен, може да бъде дори мразовит, като тази година съсипа лозята във Франция, не помогнаха запалените огньове и свещи. 

Anti-frost candles have been lit in fields across France several nights in a row

Като човек израсъл в Бургас, зная че април е по-негостоприемен по морето, отколкото навсякъде другаде на сушата. Плаването през април е нетипично, но възнаградително, защото е самотно, а самотата е Остарът на щастието.

Преди три години през април плавахме с Мишо на Кроне 1 от Балтийско до Средиземно море. Април беше мрачен и мъглив като на тази снимка, но ние му се кефихме, защото и двамата сме негови чеда.

Тази година пак през април трябваше да плаваме наобратно и влажно до заветния мокър Плимут, но не бидѐ. Нищо! Кралицата не остана капо̀. След толкова ремонти (хирургични и пластични) и разните ъпгрейди, и козметики, бездействието е нездравословно.

След фиаското с Остара двамата с Мишо решихме да направим добро, да дадем възможност на малцина по-напреднали ученици да вкусят учебно плаване на борда на Кроне 1 със спинакер, (за да има повече работа за разгрявка).. А освен това, да те учи дипломиран треньор по ветроходство (не са много такива у нас) и може би най-титулованият (да не казвам най-добрият) наш ветроходен състезател, е не само късмет, а и чест. Вятър и Вода подбраха избраниците, а за мен остана задоволството, че мога и аз да бъда (макар и косвено) полезен за благородното дело, нещо като училищен настоятел. През април ще дойде тя, всяка една несбъдната мечта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *