Aegean600 (Да надмогнеш зова на сирените и таверните)

Завчера, в последния ден на нашия мокър април, двамата с Мишо Копанов се записахме за участие с Кроне 1 в Aegean600, офшорна регата, стартираща на 4 юли и финишираща в Атина. 
https://aegean600.com/

605 мили транзитно плаване покрай легендарни острови, където всички нормални моряци от Одисеево време насам биха поспрели да си починат и да им се насладят. Особено сега, в тази (пост)пандемична обстановка, където всеки иска да отиде навсякъде. Точно това ме грабна в тази регата – плаваш без да посетиш красотите и салтанатите на попътните суши. Нещо повече, внимаваш да не се “надъниш” в някоя от тях. Да “отебеш” песента на сирените и зова на таверните и да забравиш къде е складирана котвата. Това му се казва офшорно плаване с примамливи препятствия, които аскетично и внимателно трябва да се заобиколят.

Със задоволство констатирах, че освен нас ще участват още четири български лодки и екипажи: Еспресо Мартини, ЛЗ Яхтинг, Блу Меджик и Ди-Дей. До момента има записали се 60 яхти. Освен гърците и руснаци, заселили из региона, идват и моряци от други (дори далечни) земи, някои от тях доста именити. Адмирации и за организатора Hellenic Offshore Saling Club, че я измислиха тази офшорна регата, която е с потенциал да стане достоен съперник на обиколката на Сицилия (Middles Sea Race). А и горещо се надявам, че тази година ще се случи.

Вече сме май и ни е по-топло на кожата и душата.

Христос Воскресе!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *