To be or not to be! (Tug of War)

Покрай отмяната на Остар 2021г. и  отплавалите в Ностар четирима мускетари, за сетен път се замислям за Хамлетовския въпрос To be or Not to be! Четиримата ностарци избраха To be!

Двама от тях имат причина за това, Ертан Бешкардеш (Rustler 36) и Гуидо Кантини (Vancouver 34) и двамата с класически тежкотоварни яхти с пълен кил ще участват догодина във второто издание на винтидж околосветския Златен Глобус 2022 и този Остар е една логична квалификация на лодка и екипаж.

Ertan Beskardes

Lazy Otter (Rustler 36)

Натурализираният в Англия аркадаш Ертан Бешкардеш е със собствена фирма за шиене на облекла за армията. От доста години бленува за околосветско, нещо като награда за успешния си бизнес. Преди 3 години той се оттегли още в началото на Златния Глобус 2018, като призна, че невъзможността да контактува с близките му е била решаващ фактор. Евала на тази откровеност! Когато сам си си началник, може да взимаш всякакви решения, независимо “какво ще кажат другите”. Ето я и неговата позиция.


Guido Cantini

Hannah of Cowes (Vancouver 34)

Гуидо Кантини, чиито младини са изживени на брега на Индийския океан в Южна Африка, няма как да не е ветроходец. С диплома по политикономия, заминава се професионално с фотография, включително на ветроходни събития. Сега ще му се отдаде възможност да заснеме собствената си Одисея. Мисля, че той си е спестил трекера, (както и таксата за Остара).

Charlene Howard

A.J. Wanderlust (Jeanneau Sun Odissey 45)

Шарлийн Хауърд е типичен продукт на американската месомелачка. Работила интензивно за известна финансова компания на много места по света, достигайки определена възраст, казва Enough!, напуска кариерата, купува си яхтата (Jeanneau Sun Odissey 45) по интернет. Когато стъпва на нея за първи път, е стресирана. Методична и волева, наема професионален капитан да я обучи за два месеца и заразата е вече в кръвта й. Приключението не я оставя. В момента е най-северно от останалите лодки.

AJ Wanderlust position

Jock Hamilton

Freya (Wauquiez 32)

За шотландеца  Джок Хамилтон (Wauquiez 32), възпитаник на тъговския флот и капитан на влекач, този нОстар е нещо като неизползвана от няколко години отпуска. Като стигне до отсрещния бряг, планува да се разходи по бреговете на Нова Англия и Мейн, преди на есен да отплава обратно. В началото на века е бил шкипер 112 футовия класическия кеч Blue Leopard по време на околосветско плаване. Ебаси яхтата!


Всеки от четиримата навярно си е задал въпроса “да тръгна или да не тръгна”. Но всички те отплаваха, независимо от “световния империализъм и четирите годишни времена” (петте смъртни врагове на социализма от миналия век). Защото освен любов към плаването, се иска и воля. Като решиш нещо, да го сториш! To be or Not To be не е философски въпрос, а нещо като ежедневен Tug of War, упражнение на свободната воля и неговият отговор няма нищо общо с правилата, неотносим е и към резултата. Каквото и да избереш, това си е твоят избор и ти трябва да го уважаваш!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *