Дървото в яхтата – за или против? (Norwegian wood)

Много се кефя на дървeн интериор и мебел – създава топлина, уют, радва окото. А в една ветроходна яхта дървото сякаш  е необходимост, продиктувана от отколешна традиция, когато всичко е било дървено – корпус, мачта, гик, рул, щурвал, палуба, под палуба, кокпит, такелаж, инструменти. И сега има яхти made of wood, но те са много скъпи и изискват непрестанни грижи. 

Дървенията в модерната яхта е нещо като корковата тапа при винената бутилка. Традиция, в която някои виждат смисъл и функция, а други – не!  Както виното отлежава чрез микроскопичната пропускливост на въздух през корка, така и дървото в яхтата благородно остарява, без да извехтява. Много хора биха се нацупили на бутилка с винтова капачка. Мен също не ме кефи. И досега си събирам всички коркови тапи на отворените в къщи бутилки, имам цели три сандъка, пълни с тапи. Познавам един французин, дето по звука на извадената с тирбушон тапа,  можеше  да разпознае дали бутилката е с отлежало вино.

Добре де…….., но щом корпусът и мачтата не са дървени, защо трябва да е тиково покритието на палубата и в кокпита? За тика е писано много. Супер сцепление, поема мръсотия без да изглежда мръсен и изглежда добре, дори след като посивее от слънцето. Негативите са: нуждата от грижи, допълнителна тежест, а  по нашите ширини през лятото, (в тропиците целогодишно) , се нажежава като пясъка на плажа. Като гледах на Aegean600 яхта Blur (J111) се впечатлих от безупречния бял корпус, палуба, кокпит, надстройка. Всичко беше чисто бяло,, върху което изпъкваха черните карбонови мачта, гик, щурвал, ветрила и някои детайли. Хересхоф някога е казал, че на яхтата трябва да има само два цвята: Черно и Бяло. Ако трябва сега да избирам яхта, бих отписал дървото отвън и друг цвят на корпуса.

А под палубата как да бъде? Така ?

На Фурия веднага след първото спускане на вода в Дания, заедно със собственика на корабостроителницата Луфе и жена му с дясната им ръка Роберт
Кроне 1 след закупуването й, пак в Дания.

Традиция, красота и домашен уют, пренесен на вода. Като жената, с която споделяш живота. Не се нуждае от грижи, но изисква вярност, внимание, такт и любов.  

Дървеният интериор, обаче, не е много  функционален, ако плаваш състезателно. В една офшорна регата с каране на макс, с широка палитра от вятър и вълна, екипажът и багажът са като слон в стъкларски магазин. Няма начин да не нараниш дървото, когато си на крен, когато влачиш код зиро или нещо друго през каюткомпанията или пък пренареждаш багажа на наветрения борд, като преди това си сложил трапа за преграда, когато влиза солена вода с дрехите ти, когато падаш и се блъскаш десетки пъти, подхлъзнат на въжетата на пода. А може би тези малки рани по дървото показват, че яхтата е жива и плава активно и й придават достолепие.

Или яхатата отвътре трябва да изглежда така?

Новата JPK 10.30
Новата Grand Soleil 34

Функционална за плаване, гола и спартанска. Качваш се с малко багаж, караш, понасяш несгодите, стигаш до финиша, не се задържаш на борда, слизаш на сушата и айде чао – обратно в домашния уют на дома и цивилизацията.  Неомъжена, неодушевена, еманципирана бяла жена без гардероб от одежди, от която струи студен феминизъм. Пластмасата е по-тежка от дървото, чуплива, непоправима и овехтява грозно. И трябва да е щампована заедно с корпуса или пък залепена за него.

Всяка яхта компромис между концепции, но е факт, че има няколко фактора, които предопределят яхтения дизайн.

Първият по важност е нейната мореходност. Без него не може и затова има европейски регламент с минимални изисквания при постройката на яхтите.

Вторият – е нейната ветроходност. Тя предопределя бързината в придвижването й само на ветрила и господства при състезателните яхти. Последните се изграждат отвън навътре – корпус, криле, баласт, такелаж (неподвижен и подвижен), обширен гардероб от платна и множество системи за тяхната настройка и накрая отвътре минимално обазавеждане и оборудване за посрещане на основни човешки нужди, понякога вместо тоалетна има само пластмасова кофа.

Третият фактор е Удобството, което господства при туристическите яхти, концептуирани отвътре навън – първо се мисли за обзавеждането и оборудването вътре в зависимост от желанията клиента и после отвън се предвижда минималния такелаж, за да може яхтата да се нарича ветроходна. Имам приятел, който искаше на първо място в яхтата да има маса за шест човека.

Четвъртият фактор e Красотата. Той е доста пренебрегван, поради мнението , че beauty is in the eyes of the beholder, демек няма общоприет критерий за красивото. Не мисля, че е така. Венера на Ботичели е безспорно красива, нали?! Мисля, че и Фурия беше безспорно красива, макар че спечели с бързина в Атлантическото рали през 2015г, но остана на второ място в конкурса за красота..

Дървото има принос към всички тези фактори, може би най-вече към последния. Затова не мога да го отпиша (поне отвътре).

Някога имах Фурия or should I say she once had me…… and when I awoke I was alone this boat has drowned.

Norwegian Wood (This Bird Has Flown)


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *