Middle Sea Race (Cuore e Vento)

Отдавна не съм писал и имам угризения за това. Но сега имам повод. Докато Кралицата обраства в Кавала, за момента игнорирана от своя шкипер и собственик и чакаща завръщане Бургас, вчера стартира  Rolex Middle Sea Race. Както в минали години, така и тази,  има (почти) българска яхта – Chocolate 3 (Farr 52, IRC TCC 1.309 , ORC GPH 473.3), плаваща под швейцарски флаг, със собственик и шкипер – натурализирания в България Франсоа Боп, член на Яхт Клуб Порт Бургас и мнозинство от български екипаж, начело с Мишо Копанов. Тази година ветровете са слаби и докато пиша тези редове,  Chocolate 3 едва излязла от Месинския пролив плава в посока Стромболи.

Middle Sea Race е исторически  регата, зачената през 1968г. на остров Малта, където стартира и финишира, след като обиколи обратно на часовниковата стрелка Сицилия с отклонения и заобикаляне с ляв борд на Стромболи, Фавиняна, Пантелерия и Лампедуза. Регатата е замислена като офшорен средиземноморски вариант на Fastnet Race с традиционната дистанция от около 600 морски мили.  

Друго си е да си е да плаваш in the middle of Mare Nostrum, сякaш си в средата на европейската цивилизация. Aegean 600 си е в Ориента, толкова на изток, че дори понякога се чуват провикванията на мюезина. Такава е въртележката на цивилизациите – от изток на запад, докато ние чакаме махалото на прогреса да тръгне наобратно и евентуално да докосне и нашата земя. С Aegean 600 тази година се постави началото. Вярвам в бъдещето на тази регата и се гордея с българското участие в  нейния дебют. Chocolate и Сhocolate 3 работят в същата посока – на очаквания поворот на махалото. За да го задвижим в желаната посока ни трябват Сърце и Вятър (и много воля и труд).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *