Кроне 1

Krone 1 е построена през 2010г. в малката корабостроителница Faurby Yacht (произнася се Фаурби) в Дания, на полуострова Ютланд, където са всички датски корабостроителници, намираща се близо до малкото крайбрежно градче Фредериция, недалече от Колдинг, където са Луфе Яхтс. Фредериция е също така родно място на втория по величина със световна известност датски ветроходец Jesper Bank (произнася се Йеспер), два пъти олимпийски шампион в клас Солинг и два пъти шкипер в America’s Cup. Йеспер Банк е поръчал на Фаурби Яхт да му построят модифицирана яхта модел Faurby 396, корпус №24, който поставя началото на модела Faurby 396 Jesper Bank Edition. Корпусът на яхтата е олекотен, с изцяло нов дълбок Т-образен кил, с дълбоко газене 2,50 метра.

Килът е с по-консервативна и здрава конструкция, със стоманен плавник (за разлика от този на Фурия, който беше стъклопластов с инкорпорирани дълги почти два метра стоманени шпилки, захванати горе за стоманената решетка и долу за оловното торпедо). При Кроне 1, стоманеният плавник в горната част е захванат за решетката, но с къси шпилки /болтове/, а в долния край също с къси шпилки е захванат за торпедото. Килът е проектиран от Danish Marine Design.

Перото на руля е също дълбоко и с по-голяма ефективност да произвежда lift.

Кърмата е отворена отзад, както е на повечето модерни перформанс-круизери.

Щурвалът е преместен по-назад и кокпитът пред него е доста по-просторен. Погоните за геноата са преместeни от палубата върху рубката, за да се прибира генуата максимално навътре при качване. Мачтата и гикът са от карбон, произведени от Nordic Mast, впоследствие купени от Southern Spars (засега най-добрият производител на качествени карбонови мачти, но за съжаление вече ориентиран към супер големите яхти, поради което мачти като за Фурия и Кроне 1 вече не се произвеждат).

Двете основни лебедки са електрически, електрически се регулира и ахтерщагът.

Щурвалът е огромен и също е карбонов.

Под палубата луксът е запазен и яхтата определено изглежда функционална, скандинавски уютна и не по “икейски”.

Изобщо направено е всичко необходимо, за да придобие яхтата прозвището “вълк в овча кожа”, т.е. целта е била тя да стане един удобен семеен перформанс-круизер, който се класира добре в скандинавските регати.

Като капак на всичко и без липса на скромност Йеспер Банк я кръщава яхтата си Krone 1, което ще рече “Корона 1”, какъвто е регистрационният номер на една от луксозните лимузини на датската кралица.

А сега някои основни данни за Кроне 1.

Построена и пусната на вода през март 2010г.

Корпус:
Дължина (LOL): 12 метра
Дължина по водолинията: 11. метра
Максимална широчина: 3.40 метра
Газене: 2.50 метра
Водоизместимост: 6.5 тона
Баласт: 2.15 тона

Бермудско стъкмяване 9/10
Е: 4.80 метра
J: 4.20 метра
P: 14.70 метра
ISP: 16.29 метра
Грот: 45 кв.м.
Генуа: 34 кв.м.

Двигател: Волво Пента D2-40F 38к.с.
Предавка: Sail drive с двулопусен сгъваем винт

В заключение, Кроне 1 е достойна наследница на Фурия, построена с идеята за съчетание на традиционна викингска агресивна красота, бързина, функционалност и удобства в скандинавски стил. Също като Фурия е анорексична в сравнение с модерните яхтени дизайни, открояваща се като елегантна Queen сред повечето Fat bottomed girls и за мене тя няма да бъде плаваща каравана, а Somebody to love.

Ще се стремя да се отнасям към кралицата Кроне 1 с цялото ми уважение, разбиране и грижа …. и доколкото мога ще я пазя от групово изнасилване от страна на Нептун, Еол, и целият техен антураж от разнополови злодеи. Ще я обичам и нея, /да ме прости Фурия/.

Надявам се да плавам с нея години наред. Дано!

Румен